Så förbättrar vi pendlingen

Nya tåg, nya spår och bättre parkeringsmöjligheter. Våra gemensamma insatser från staten, regionen och kommunen ska förbättra tågpendlingen för Katrineholmarna. Klimatsmart resande är en central del i ett Socialdemokratiskt samhällsbygge.

Många Katrineholmare pendlar redan till jobbet med tåg. Den rörligheten har definitivt kommit för att stanna. Som en växande kommun med ett bra geografiskt läge kommer av allt att döma ännu fler att pendla till jobb och studier framöver. Vi ser det som positivt och arbetar för att det ska bli enklare och bekvämare. Med tågpendling blir arbetsmarknaden vidare och jobbmöjligheterna bättre för kommuninvånarna, samtidigt som företag och andra arbetsgivare får tillgång till arbetskraft och kompetens från ett större område. Därför jobbar vi tillsammans på olika nivåer för att stärka pendlingsmöjligheterna.

För att förbättra den klimatsmarta tågpendlingen har vi vidtagit en lång rad åtgärder och kommer att genomföra ännu fler. Genom att öka den statliga budgeten för infrastruktur tar vi krafttag mot det eftersatta underhållet och vidtar åtgärder för att öka kapaciteten. Många insatser har de senaste somrarna genomförts i Stockholm. Spår och växlar har bytts ut mellan Katrineholm-Norrköping och Katrineholm-Västerås. De kommande åren fortsätter arbetet med fler förbigångsspår och nya kontaktledningar på västra stambanan. Gemensamt för detta är att insatserna leder till ökad kapacitet och förbättrad punktlighet.

Nya tåg är en annan viktig insats som regionen fattat beslut om och som nu successivt införs i trafiken. Komforten blir högre när de nya dubbeldäckartågen införs på såväl Sörmlandspilen till Stockholm och på Uven till Eskilstuna/Västerås och Norrköping/Linköping Varje tåg består av fyra dubbeldäckade vagnar och har plats för 333 sittande passagerare. Komforten är högre än i dag med ljuddämpande och halkfria mattor, luftkonditionering och WiFi. Alla platser har individuella läslampor och dubbla eluttag. För den som vill ta med cykel kommer det att vara möjligt.

Vid Katrineholms C görs insatser för att underlätta för tågpendlingen. Ett nytt och stort parkeringshus byggs på norra sidan om järnvägen för att garantera tillräckligt antal parkeringsplatser för pendlare som behöver ta bilen till stationen. På norr förstärker vi även med ett nytt cykelgarage i parkeringshuset.

Tillsammans med regionen jobbar kommunen aktivt med att säkra tillräcklig trafik på tider som är viktiga för Katrineholm. Gemensamt jobbar vi vidare för Katrineholmarnas bästa, oavsett på vilken politisk nivå vi verkar.

Ovanstående har jag skrivit tillsammans med Monica Johansson (S), Regionstyrelsens ordförande och Fredrik Olovsson (S) Finansutskottets ordförande.