Fortsatt offensiv!

Nu har Katrineholms kommuns årsredovisning för 2014 presenterats. För tionde året i rad gör kommunen ett positivt bokslut. Befolkningen växer, kommunen är skuldfri och delar av pensionsåtagandena har lösts in. Detta sammantaget ger en trygg grund att stå på.

Under det gångna året har vi även tagit avstamp för framtiden genom flera långsiktiga och strategiska beslut, bland annat rörande den nya översiktsplanen och utbyggnad av fiberbaserat bredband i hela kommunen. Genom KFAB har kommunen påbörjat byggnation av 130 nya lägenheter. Även privata aktörer medverkar till att bostadsbyggandet har satt fart.

Beslut har också fattats om ett antal förstudier för fortsatt utbyggnad av välfärden. Under 2014 har en omfattande utbyggnad av förskolan inletts för att möta det växande antalet barn i kommunen. Inom skolan pågår ett intensivt utvecklingsarbete. Glädjande är att elevernas prov- och betygsresultat har förbättrats, även om den sammantagna bilden av resultaten i grundskolan fortfarande är otillfredsställande.

2014 var också ett händelserikt år inom kultur- och fritidslivet. Det goda samarbetet med föreningslivet har haft stor betydelse för detta. Flera nya offentliga konstverk invigdes och Konsthallen slog besöksrekord. Verksamheten för unga vid Lokstallet har fortsatt att utvecklas och skateparken som invigdes i augusti har blivit en succé med besökare från när och fjärran. Den varma sommaren bidrog till att Sveriges Lustgård verkligen kom till sin rätt.

Arbetet för att positionera Katrineholm som en attraktiv ort för boende och företagsetableringar i direkt närhet till Stockholm har haft hög prioritet under det gångna året. Arbetslösheten och försörjningsstödet innebär fortsatt stora utmaningar för Katrineholm. Under 2014 kunde vi dock se en viss uppgång på arbetsmarknaden. Ett trendbrott kunde också skönjas för försörjningsstödet, bland annat tack vare kommunens lyckade satsning Arbetslinjen.

Nyligen har vi nåtts av beskedet att Ericsson kommer att lägga ner sin fabrik i Katrineholm. I detta läge gäller det att kommunen står som starkast, både för att ge stöd till de drabbade familjerna under omställningsfasen och för att få in nya arbetstillfällen. För hela den kommunala organisationen är uppdraget nu att skapa förutsättningar för fortsatt framtidstro i Katrineholm. Vi kan konstatera att det är viktigare än någonsin att agera offensivt för Katrineholms bästa!

Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande

Lars Härnström (M), kommunstyrelsens vice ordförande

3 reaktion på “Fortsatt offensiv!

  1. Hur går planerna för familecentral som utlovades i valstugan (s) innan valet?

    • Det går bra, familjecentralen finns med i vår kommunplan för att komma på plats den här mandatperioden. Allt under förutsättning att ekonomin tillåter.

      • Följer med spänning. En bra investering både för invånare och ekonomin.

Kommentarer inaktiverade.