Offensivt, roligt och tryggt

När vi nu närmar oss det historiska året 2017 kan vi konstatera att Katrineholm har goda förutsättningar inför framtiden. Befolkningen växer, bostadsbyggandet har satt ordentlig fart, utbyggnaden av bredband är igång och näringslivsrankingen bekräftar att kommunens arbete för att skapa ett gott företagsklimat ger resultat. Attraktiva boende- och livsmiljöer i staden och på landsbygden har stor betydelse för fortsatt tillväxt. Ett växande näringsliv är avgörande för tillgången på jobb och kommersiell service.

Katrineholms kommun har också en stark och välskött ekonomi och vi kan lägga fram en budget för 2017-2019 som med god marginal är i balans.

I budgeten tas en rad viktiga investeringsbeslut. Mest uppmärksammat är kanske att ett nytt äldreboende och två nya skolor ska byggas. Men välfärdsbygget omfattar också bland annat fortsatt utbyggnad av förskolan, fler LSS-bostäder, en ny brandstation, ett Idrottens Hus på Backavallen, uppfräschning av Duveholmshallens entré, ombyggnad av Duveholmshallens D- och E-hall, en Black Box för teater i Lokstallet, ett nytt P-hus vid Katrineholm Central och en ombyggnation av trafikplatsen Talltullen. Satsningar som kommer göra stor skillnad i alla katrineholmares vardag under kommande år.

Det krävs en klok och långsiktig planering för att hålla tillbaka behovet av skattehöjningar när vi ska sjösätta driften av de nya verksamheterna. Samtidigt finns utrymme att under de närmaste åren göra tidsbegränsade satsningar som inte ökar kostnaderna framåt.

Under 2017 kommer en särskild satsning göras på kompetensförsörjning i kommunens verksamheter. Konkurrensen om kompetens ökar och det är av största betydelse att vi kan locka nya medarbetare och att vi kan få en bra överföring av kompetens i samband med pensionsavgångar. Ett led i detta är att vi inför heltid som norm. Bra arbetsmiljö och ett aktivt arbete för få ner sjuktalen är också högt prioriterat inför kommande år. Engagerade medarbetare som trivs, utvecklas och mår bra på jobbet är helt avgörande för kommunens utveckling.

2017 är inte vilket år som helst. Katrineholms 100-årsjubileum kommer firas på många sätt och under hela året. Jubiléet markerar också ett avstamp inför framtiden. Katrineholm lämnar nu den riktigt tunga industriepoken bakom sig. En ny identitet och framtidstro börjar växa fram. Katrineholm – en modern och kaxig kommun i Stockholms närhet, är ett sätt att beskriva förändringen. Utvecklingen är möjlig tack vare alla tidigare, nuvarande och kommande katrineholmares gemensamma insatser.

Det här blogginlägget har jag skrivit tillsammans med kommunstyrelsens vice ordförande Lars Härnström (M) och den 23 november 2016 publicerades det som debattartikel i Katrineholms-Kuriren.

2 reaktion på “Offensivt, roligt och tryggt

  1. Tryggt? Mer bilbränder i våran lilla stad och stenkastning. Tankar och idéer om detta? Börjar lukta småstad med storstadsproblem..

    • Några få individer kan väldigt snabbt få många att känna sig otrygga. Och dessutom får man det man vill, stor uppmärksamhet i media. Det här är en polisiär fråga och de här individerna ska så fort som möjligt tas fast, lagföras och sättas i fängelse. Jag kräver att polisen sätter in resurser och prioriterar detta. Sådana här yttringar som bilbränder och stenkastning går dessvärre mode i och smittar.

Kommentarer inaktiverade.