Jag ger aldrig något till tiggare

Under det senaste året har det blivit mycket mer vanligt med tiggare i Sverige och i Katrineholm. Inte så många svenska tiggare men desto fler inresta EU-tiggare. Jag ger aldrig pengar till tiggare och varför inte? Svenska medborgare behöver inte tigga vi har ett väl utvecklat välfärdssystem som hanteras av de sociala myndigheterna. De tillresta EU-migranterna är i många fall organiserade och placeras ut på morgnarna. Fattiga men organiserade och illa behandlade. Det finns också hela familjer här på turné som tigger. Man uppskattar att det finns runt ett par tusen tiggare i Stockholm där också kåkstäder växer fram.

Vad jag förstår kan polisen inte göra mycket åt situationen. Jag ger inte pengar till tiggare av den enkla anledningen att ju fler som ger pengar ju fler kommer hit. Det kan väl inte vara meningen att Sverige ska vara det organiserade tiggeriets fristad i Europa. Här behövs ett tydligt regelverk för framförallt polisen för att kunna ta itu med detta. Man gör vad man vill med sina egna pengar men skänk dem då hellre till seriösa hjälporganisationer än direkt till tiggare på gatan.

Det finns människor i Katrineholm som är fattiga och behöver stöd från socialförvaltningen och de ska ha allt stöd som vi har att ge men stadsbilden i Katrineholm ska inte få nya inslag med tiggare. De måste i stället ges bättre förhållanden i sina hemländer.

Avslutningsvis: Vill vi ha tiggare i Katrineholm, ge dem pengar så blir de fler
annars, sluta ge pengar så kommer de inte hit.

46 reaktion på “Jag ger aldrig något till tiggare

 1. Tack för alla kommentarer som kommit in på kommunens Facebook. Ni som vill få svar från mig kommentera gärna här på bloggen så ska jag göra mitt bästa för att svara. Jag vet också att Katrineholms kuriren kommer att följa upp det här ämnet.
  Som vanligt tar vänsterdebattörer stor plats i de här frågorna. På kommunens Facebook kom ni igång ordentligt. Kommenterar ni här ska jag försöka ge bra svar om det är svar ni vill ha. För övrigt önskar jag alla en god fortsättning på det nya året.

  • Varför måste du moderera alla kommentarerna, tål du inte sanningarna?

   • Jag vill inte att man på min blogg ska kunna bete sig hur tokigt som helst, det finns politiker som slutat med sin blogg för att det gått alldeles snett.

 2. Helt rätt! Rumänien med flera länder har ett välfärdsansvar för sina invånare. Tryck måste sättas på dessa länder, via EU, att leva upp till sina skyldigheter. T.ex öronmärka EU-bidrag som går till dessa grupper. Att uppmuntra fortsatt tiggeri med argumentet ”man kan inte förbjuda fattigdom” skulle man lika gärna kunna tillämpa på prostitution. Men där ser vi den miserabla tillvaron och inser att problemen måste lösas övergripande.

 3. Ni har ju tagit in tusentals somalier i katrineholm.. de är också tiggare .. tänk på det

 4. Jag är väldigt väl medveten om det du skriver om jag går inte in på allt. Du har rätt i att välfärdssystemet i Sverige fått stora revor de senaste åren och det måste vi göra något åt. Och jag hoppas vi kan börja med det redan under 2015.

  • Helt korrekt. Tyvärr bara att det är så svårt att föra den debatten i Sveige. Man får hoppas att berörda ministrar och EU-politiker i alla fall har lite mera vett och tar den här debatten i EU.

 5. Man räknar med att det bara i Stockholm finns 2000 tiggare. När blir det ett problem? Är det när det är 4000 eller 8000 och vad ska vi göra åt det? Frågan måste tas på största allvar i EU och sätta press på de länder som på det här sättet lägger ansvaret på andra ex.Sverige att lösa andra länders sociala problem.
  Vad gäller det organiserade tiggeriet säger polisen att man i dagsläget inte har något bevis för att det sker något brottsligt. Är vi inte tillräckligt vakna och reagerar på dagens situation kan nog det här bli mycket besvärligt för många utsatta.

 6. Detta är ingen partiuppfattning det är ett eget resonerande i en svår fråga där utsatta människor kan riskera bli utnyttjade. Sedan kapas mitt resonemang av rasister och andra som gör att ingen vill närma sig frågan. Så jag fortsätter inte heller längre efter att jag svarat på kommentarerna i det här ämnet.

 7. Men vi får aldrig glömma att det här är människor som har det väldigt svårt det här gör man inte om man inte är absolut tvungen. Det här är personer som behöver hjälp och stöd, frågan är bara hur och var?

  • Vill bara säga en sak Göran. Att jag bor centralt i Stockholm. Och jag ser dessa personer utanför min port sovandes. De sover i bilar, de kommer i bilar på morgonen, parkerar och sen sätter de sig på sina platser. Så de har bilar. Bilarna är packade med väskor, kläder osv.
   De parkerar överallt, eftersom de inte får några p-botar. Så det finns sällan parkering på vår gata dagtid.
   För då står de överallt.
   På morgonen brukar en del gå till kyrkan och kissa vid gravarna.
   Ibland stiger de rakt ut ur bilen och kissar direkt vid porten.
   Jag har fönster rakt ut mot gatan så jag ser detta. Och jag hör dem ända upp till mitt fönster.
   Ibland skriker de och bråkar på gatan.
   När de är klara med att tigga pengar, så tar de bilen och åker någonstans. För att nästa morgon återkomma och parkera igen osv osv.

   På Ica köper de cigg, alkohol, och kontantkort.
   De har mobiltelefoner, de ringer och talar i dem rätt ofta.
   Jag har själv sett samma personer som tigger, stå på Ica och köpa öl.

   Och det är både kvinnor och män.

   Jag bor i City och detta är vad jag sett.
   Just när jag skriver detta, så sover de flera personer en gata bort vid ett cykelställ. De har stora madrasser som de gömmer undan för att sedan dra dit när det blir mörkt ute.

   Ville bara lämna en bild från hur det är där jag bor.

 8. Vi är inte vana vid det här i Sverige så vi behöver tänka till extra. Men helt klart rör det sig om personer och familjer som har det mycket svårt i sina hemländer.

 9. Jag håller inte med dig. Våra välgörenhetsorganisationer gör ett fantastiskt arbete vilket också kyrkorna i såna här frågor gör. Många människor jobbar frivilligt utan betalning och är värda all beundran.

 10. Jag tycker inte att jag sagt någon sanning, i den här frågan finns det många olika åsikter och det är bra. Det blir oftast bäst för slutresultatet när olika åsikter har fått komma fram.

 11. Vi vet inte hur utbrett det organiserade är eller blir men det skadar inte att diskutera så vi är väl förberedda så människor inte utnyttjas som redan befinner sig i en utsatt situation.

 12. För närvarande fungerar det inte mellan moderering och bloggen därför ligger det stilla. Jag får se om några ytterligare kommentarer kommer in annars drar jag streck i debatten.
  Vad har då jag lärt mig av kommentarerna? Jo jag borde ha varit mer nyanserad i mitt blogginlägg, gjort det lite längre och inte så vasst att det kan tolkas som okänsligt. Dessutom att det är ett svårt ämne som väcker känslor men det visste jag nog redan innan. Jag är intresserad av de här frågorna men de är jättesvåra att debattera. Avslutningsvis vill jag inte se att de här personerna och familjerna i en utsatt situation utnyttjas av andra.

 13. Jag tycker lika illa som du gör om att jag är med på den sajten. Jag vill inte ha med dom att göra över huvud taget. Men jag vill kunna föra en öppen debatt så att människor i förlängningen inte kommer i klorna på de som vill utnyttja dom.

 14. Jag märker hur svår den här frågan är jag nästan ångrar mig att jag tog upp den. Min avsikt med blogginlägget kommer bort och jag utmålas som något jag inte är.

 15. Jag vill tacka er för alla intressanta och tänkvärda inlägg kring frågan. Min ambition var att lyfta och belysa en viktig samhällsfråga. Jag är tacksam för alla svar, det är tydligt att det är en fråga som engagerar och kommer att fortsätta. Jag känner att jag nu skulle vilja få möjlighet att reflektera över de tankar och åsikter som kommit fram här på bloggen. En del kommentarer har inte kommit in men jag tar till mig alla och registrerar dem. Frågan finns nu på den nationella agendan och jag ser fram emot att följa diskussionen. För mig har den här debatten hittills varit lärorik och det tar jag med mig när jag funderar på hur jag ska formulera mig bättre för att inte komma snett i framtida blogginlägg.
  God fortsättning på det nya året.

 16. Hur många tiggare ska jag organisera för att det ska bli en god affärsidé? Dvs få en god inkomst till mig själv och åtminstone ge tiggarna så pass mycket mat att dom klarar av att tigga.

 17. Läste nyss i Katrineholms Kuriren ”Dahlström ensam i tiggarfrågan”
  Nej det är du inte. Jag stödjer dig till 100%.. Jag har även hittat två länkar där diskussionen om tiggeri är på tapeten.
  Det enda jag inte förstår är varför alla skiljer på folk och folk. Vem som helst kan tigga. Det handlar inte om vilken etnicitet hen tillhör.

  Det finns andra sätt att få hjälp på. Sverige har lagar som säger att alla ska få hjälp. Synd att Sveriges tredje största statsmakt (MEDIA) vrider bilden åt helt fel håll. Jo visst det säljer, MEN!!!! Till vilket pris går det att vrida på sanningen?!?!! Tydligen allt för långt. Just medias sanning gör att vissa får hjälp fortare än andra. Vilket gör att just såna här debatter kommer upp. Låt staten, kommunerna göra sitt jobb utan att allmänheten lägger sig i.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12914382.ab

  http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Forbjud-tiggeri_H002Sf258/?text=true

   • Ja det var ett tag sen. Tackar.. Jag har svårt att hålla mig borta från debatter. Det är något jag brinner för. En gång trampat runt i politiken, så kommer jag alltid trampa runt i politiken.

 18. Vi måste föra en politik i migrations och integrationsfrågor som bygger på solidaritet mellan länderna i EU och sedan också mellan Sveriges kommuner. Så vi alla hjälps åt. Annars bygger vi upp motkrafter och starka sådana som vi kan se i fler EU länder i dag. Som i förlängningen i värsta fall gör att vi inte ställer upp för människor som flyr från krig och katastrofer.

 19. Välfärdssystemet i Sverige är bra men har under senare år fått för stora revor och behöver lagas. Vilket jag hoppas vi kan börja med 2015.
  Det finns flera källor på den här bloggen.

  • Men det finns massor av fattiga svenskar som vi inte tar oss råd att hjälpa.
   Vi har alltid struntat i dessa människor. För att inte tala om svenskar som är hemlösa, söker boende, bor på någons soffa, inte får ett jobb osv osv.
   Vi har inte alltid möjlighet att hjälpa alla som kommer hit.

 20. Replik på chefredaktör Elisabet Bäcks ledare i KK den 4 januari 2014:

  Elisabet Bäck skriver ”Frågan om invandring och tiggeri ska naturligtvis diskuteras och debatteras, men Dahlström låter så hård och kall att hans brist på medmänsklighet skrämmer mig”.

  Min insändare/blogginlägg på nyårsafton blev inte bra. Det är jag villig att erkänna. Av de reaktioner jag fått anser en del att jag uttryckt mig onyanserat, kallt och vasst. Jag tycker så här i efterhand att man har rätt i det. Jag borde i den här viktiga frågan ha gjort ett betydligt längre och mer nyanserat inlägg för att väcka den debatt jag ville ha. Jag fick en debatt. Men inte den jag ville ha. Nu har frågan fått helt annan fokus än jag hoppades från början.

  Någon gång på 60-talet fick vi bort tiggeriet i Sverige. Jag vill förhindra att vi får tillbaka det, därför ville jag starta en dialog kring hur vi ska hitta lösningar i frågan. Hur skapar vi arbetstillfällen så att människor kan försörja sig? Hur förhindrar vi att utsatta människor utnyttjas och hamnar i klorna på kriminella organisationer?

  Det här är stora frågor. Större än vi kan klara av själva här i Katrineholm. Detta måste debatteras offentligt, problemen måste synliggöras. Först då kan vi, Sverige och EU gemensamt jobba för att motverka problemen där tiggeriet kanske framförallt är ett symptom på ett mycket större problem. Vi måste tillsammans med alla andra länder i EU skapa fler arbetstillfällen och producera mer varor och tjänster istället för fler och fler fattiga människor. Betänk att vi i dag har 26 miljoner arbetslösa bara inom EU.

  De som känner mig vet att jag brinner för dessa frågor. Det handlar om solidaritet. Och människor ska ha ett värdigt liv. Det är därför jag gång på gång sticker ut hakan och tar upp ämnen som tiggeri, invandring, barnfattigdom men jag debatterar också ungdomsarbetslöshet, svenska skolan, äldreomsorgen. Jag vet att vi närmar oss val och att varje försök till debatt kommer att kvävas med ordet röstfiskeri, den risken är jag villig att ta.

  Mina åsikter har gång på gång genom åren kapats av främlingsfientliga opinionsbildare och misstolkats av andra. Men jag har känt att vi måste våga tycka och tänka även i dessa frågor.

  För mig har den här diskussionen varit lärorik. Min ambition var att lyfta och belysa en viktig samhällsfråga. Elisabet Bäck skriver att hon intalat sig själv att; Dahlström är en man med brinnande patos för dem som har det svårt och att han har ett varmt hjärta, som brinner för alla. I solidaritetens namn.

  Det har Elisabet Bäck alldeles rätt i.

 21. Tänk så rätt Du tänkte och var inte rädd för att tala om det. Nu har den Rumänska Ambassadören uttryckligen sagt vad Du sade i ämnet. Sverige måste förbjuda tiggeri från Romer eller Rumäner. Vi skall inte ge dem något, så de åker hem, där de kan få hjälp.De måste hem för att hjälpas hemma. Rumänien kan inte hjälpa dem, när de tigger här i Sverige.Där hemma kan de ordna hjälp och sociala program. Det är lättare tycker vissa Romer att tigga i Sverige än att kanske få jobba lite hemma. Vad säger Gunnel Malm och Dragana Luketa nu då? Tusan vad bra att Ambassadören säger samma sak som Du. Nu måste det lagstiftas mot detta slags tiggeri. Visst får Du upprättelse nu av verkligheten. du har känsla för vissa saker med en gång. Tack för det.

  • Lagstiftning eller inte? Det viktigaste just nu är att Sverige i EU kräver att Rumänien tar ansvar för sina mest utsatta medborgare. Sker inte detta måste vi sätta hårt mot hårt och kräva att alla EUbidrag till Rumänien stoppas.

 22. Jag tycker de börjar bli lite jobbig när de till o med börjar ringa på dörren hemma o tigger

  • Hej.
   För publicering?
   Sanna

   Skickat från min iPad

   9 apr 2014 kl. 20:37 skrev ”Disqus” <notifications@disqus.net>:
   [http://a.disquscdn.com/1396997967/images/email/logo.gif] [http://a.disquscdn.com/1396997967/images/email/icon-gear.gif] Settings [http://a.disquscdn.com/uploads/users/4270/3534/avatar92.jpg?1364458520]

   A new comment was posted on Göran Dahlström

Kommentarer inaktiverade.