Förstatligad skola-självmål?

 • Arbetsförmedlingen
 • Trafikverket
 • Försvaret
 • Polisen
 • Migrationsverket
 • Integrationsverket
 • SJ

Det är ju inte precis så att jag hoppar högt av glädje när jag ser att vissa tror att krisen i den svenska skolan beror på att skolan är kommunal. Och att lösningen är att förstatliga skolan.

Ovanstående myndigheter är statliga och SJ är ett statligt ägt bolag.

Min fråga till dig som läser detta är: Är dessa bra förebilder för hur skolan framöver ska ledas och styras? Nej självklart inte, det är snarare pinsamt. Jag har nyligen här på min blogg kommit med förslag till hur vi måste gå vidare och det står jag fast vid.

Det finns dessutom så mycket bra som görs ute i landets skolor som behöver samlas ihop och delges och tjäna som goda exempel. Ett första steg är naturligtvis att staten förser kommunerna med mer pengar till kvalitetshöjning i skolan. Dessutom ska bra lärare ha bra betalt. När en bra relation uppstår i mötet mellan elev och lärare läggs grunden för lärande och utveckling.

Jag tror på den svenska skolans framtid. Men tillåt mig att tvivla på om politiken har förstått vad som behöver göras.

Och förresten ska friskolorna också förstatligas? Privatskolorna ska väl inte förstatligas? Den svenska skolans ”Solsidan” Lundsberg verkar ju vara en helig ko som kan leva sitt eget liv och tjäna som förebild för ännu ett nytt statligt experiment.

4 reaktion på “Förstatligad skola-självmål?

 1. Mycket har gått på tok med ”Majoren” vid utbildnings-rodret. Gud hjälpe oss, för en sådan statlig styrning. Det är ändå angeläget att lyssna på lärarnas synpunkter nu. Lärarna tycks inte vilja ha kvar den kommunala skolan. Dagens 290 olika kommunala ”styrsystem”, ger trots allt kanske inte ett önskat slutresultat. Segregation och samhällsklassindelning blir dessvärre resultatet här. (Privatskolorna driver naturligtvis på denna tendens, och det var väl också avsikten…eller?).
  Nej minsann – alla individer måste här ges samma grundförutsättningar och den styrningen bör ske på nationell nivå.
  För övrigt anser jag att Dagmammor (DBV), skall återinföras.

  • Det viktigaste av allt är att inte börja organisera utan att först noggrant ha gjort en djup analys. Nu finns risk för politisk populism. Så ta det lugnt och se till att resultatet blir partiöverskridande och långsiktigt. Skolan som slagträ i valrörelsen är förödande.

   • Partiöverskridande diskussioner – javisst, men hur troligt är detta inom rikspolitiken ett valår. Knappast troligt alls! Få slut på ”Majorens” lappande och lagande. Nu försöker han med att avskaffa ”Högrestånds-skolornas” extraavgifter/mutpengar. Visst, det var på tiden – men som han håller på!
    Djupanalys i all ära, men våra politiker måste lyssna på verklighetens analys, det vill säga lärarnas i detta fall. Det är bland annat därför, som vi/medborgarna avlönar politiker.

    • Lärarna är en grupp att lyssna på. Elever och föräldrar är andra. Dessutom finns forskare och exempel från andra länder. Vi har dessutom många goda förebilder från svenska skolor.
     Framför allt ta det lugnt gör rätt och lägg prestigen åt sidan.

Kommentarer inaktiverade.