Vår och 13 kilo lättare

Jag funderade en hel del om jag skulle skriva det här inlägget. Tänkte ett tag att det är kanske för personligt. Jag bestämde mig sedan för att skriva, det är ändå bra om det kan tjäna som exempel för några som kanske vill ta tag i sin situation.

Förra våren vägde jag för mycket. Inte så att jag behövde äta medicin för högt blodtryck eller höga kolesterolvärden, men ändå.

Att inte värdena låg fel berodde nog på att jag trots allt motionerat rätt mycket genom åren.

Eftersom det är lättare att gå ner i vikt än att bli längre så var valet inte så svårt.

Hur gjorde jag för att klara mitt mål att minska minst 12 kilo på ett år och få ett midjemått under 100 cm?

Jag bestämde mig för att ta bort potatis, ris och pasta. Inte något kaffebröd (bara 2 skorpor till kaffet ibland). Inte något godis eller chips.
Alkoholen, måttliga mängder vin till helgerna.

Motionera ungefär som förut, powerwalk cirka 3 mil/vecka. Plus 1 mil om dagen när jag har längre ledigheter.

Frukost: En kopp kaffe och 2 nyttiga, hembakta smörgåsar.

Lunch: En sallad eller annan mat med potatisen utbytt mot grönsaker eller keso.

Kvällsmat: Lättfil med nyttiga rågkuddar.

Frukter: 2 om dagen.

Före

Vad var svårast? Jag kan undvara det mesta men ostkrokar har jag alltid tyckt om så det har jag belönat mig med ibland, men då de små barnpåsarna.

Svensk färsk potatis med smör blev det inte förra året. Att äta grillat utan bearnaisesås eller vitlökssmör, gick bra. I stället blev tillbehören lätt creme fraiche med någon smak.

 

 

 

Efter

När kläder, byxor, kostymer, skjortor, blev för stora har jag lämnat dem till Myrorna och köpt nytt. Jag ska inte växa i dem igen.

Utmaningar har varit jul, semester och vid utlandsresor.

Jag har klarat mitt mål men behöver nog gå ner lite till för att känna mig nöjd.

Jag hoppas att det här inlägget kan sporra några fler. För kan jag så kan du – det gäller bara att bestämma sig.

Lycka till!

11 reaktion på “Vår och 13 kilo lättare

 1. Mycket bra att du skev detta, och hoppas du inspirerar många fler att sköta sin kropp. Det är trots allt den viktigaste ägodel vi har, och att vara nöjd med sig själv är en viktig grund för att njuta av livet på riktigt. Dessutom är det gratis, bara ETT beslut bort.
  PS. Jag tänker inte rösta på Socialdemokraterna eller äta OLW ostbågar, men en stjärna i kanten får du 😉

  • Fantastiskt lag det bästa jag någonsin tränat på juniorsidan. Och ni lade ner otroligt mycket tid och kraft för att bli bäst i Sverige. Och så blev vi också Svenska mästare. Ha det bra.

 2. Hej Göran, Tack för att du delade med dig av detta. Inspirerande för mig som också jobbar mot en lättare vikt och ett sundare leverne. Många hälsningar från Anna, numera boendes i Göteborg.

 3. Haha Lars… Ärlighetens profil.
  Jag tycker Dahlström skall ha en eloge för att man kan klara sig utmärkt utan massa kolhydrater osv! Bra att du våga visa hur du gjort det. Det hjälper ju säkert ngn som är i samma sits som dig! Jag kommer rösta på socialdemokraterna bara för att han skiter i potatis och ris m.m. 🙂

 4. Grattis Göran! Du har lyckats med det som många klagar över är så svårt. Jag har sett Dig ute på promenader bl a, snacka om att se pigg ut

 5. Grattis Göran. Du sköter dig fint. Nu gäller det att hålla i det här Du börjat med. Ett tips är att Du ansluter dig till GKKG, Gymnastik-klubben-Katrineholms-gymnasterna, eller bara ”Katrineholmsgymnasterna” i folkmun. Vi tränar ”mellangympa” (lagom för att hålla vikten nere) i JÄRVENHALLEN.2, ggr per vecka, Månd. och Torsd. mellan 19-20. ( ett 12-15 tal ”gubbar” och lika många ”damer”). Efteråt är det bastu, Där vi löser alla kommunens politiska frågor, tyvärr inte tillsammans med damerna men ändå! Gymnastiken är ett bra komplement till dina promenader. Du blir liksom lite mer böjlig, så att det går att knyta skorna utan problem. VÄLKOMMEN .

 6. Bra jobbat! Jag har alltid motionerat , men, jag gillar även god, ibland onyttig mat! Vikten har jag kontrollerat med hjälp av träning som dessutom ej är plågsam när man väl kommit igång. Ett tips. Väg dig en gång i veckan, har du då ökat ett kilo ta tag i detta omedelbart, det går lättare då.

Kommentarer inaktiverade.