Kungen kommer

CC-licens foto: Bengt Nyman

CC-licens foto: Bengt Nyman

 

Kungen och Drottningen kommer till Katrineholm den 4 september. Kungen firar 40 år på tronen och besöker därför Sveriges alla län. Den 4 september är det Sörmlands tur – Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna får besök. Temat för besöket i länet är mat, mångfald och miljö.

Temat för besöket i Katrineholm är mångfald och på Gröna Kulle kommer somaliska projekt att presenteras. Kungen kommer att hålla sitt tal till länet i Katrineholms stadspark cirka 12.00. Besöket i Katrineholm kommer att avslutas med lunch på Julita Värdshus.

Kungen och Drottningen var på officiellt besök i Katrineholm under Eriksgatan den 11 september 1980. I stadsparken blev den kommunala mottagningen en jättelik folkfest med cirka 5.000 personer samlade. Scania-Bussar och Sörmlands Grafiska fick då besök av kungaparet och de bjöds på mat på Stora Djulö.

Den första kunglighet som besökte Katrineholm var Karl XV, som åkte med invigningståget då västra stambanan invigdes i november 1862. I Hilding Hjelmbergs Katrineholmshistoria del två citeras en dialog som lär ha utspelat sig då kungen klev ned på perrongen – troligen tyckte han det var lämpligt att säga något till mottagningskommittén som förmodligen leddes av baron Bonde på Ericsberg. Han frågade: ”Vad heter denna station? Katrineholm, ers majestät” blev svaret, troligen framsagt med all den vördnad som tillfället inbjöd. ”Nå, vad kostar potatisen här då”? blev andra frågan.

Tio år senare, i september 1872 åkte samme kung med västra stambanan igen, men då som saligen avliden. Han hade dött i Malmö och likfärden till Stockholm företogs med tåg via Katrineholm.

Kung Oscar II var såvitt känt på besök i Katrineholm två gånger, båda gångerna med tåg. Första gången var troligen sommaren 1900 då han även hade sin drottning Sofia med sig. Andra gången var 1906.  Det är inte riktigt klarlagt vad kung Oscar hade för ärende i stan, men säkert är att han båda gångerna gästade järnvägsrestaurangen, som källarmästare Leonard Linden gjort vida berömd för sin  utsökta service och goda mat. Klart är också att man på orten kände till att besöken skulle ske, då uppvaktningen vid bägge tillfällena var talrik och innehållande både orkestrar och paraderande skolbarn.

Jag kommer att  återkomma här på bloggen med en personlig reflektion av dagen tillsammans med kungaparet.

  • Jan-Erik Back

    Kommer den reflektionen innehålla ett krav att den ärvda tronföljden avskaffas och ersätts av republik eller kommer du fortsätta vifta på svansen som en lycklig hundvalp?

    • Jag kommer att göra allt som behövs för att det ska bli ett bra event och en bra dag för alla katrineholmare. Att våra gäster kommer att trivas och vi får bra PR för Katrineholm. Alltså göra det man har rätt att förvänta sig av mig och mitt uppdrag. Dessutom kommer jag efteråt att försöka göra några personliga reflektioner på dagen.