Kraftigt skärpt asylpolitik

Stefan Löfvens tydliga besked om att Socialdemokraterna kraftigt skärper asylpolitiken är välkommet. Sverige har tagit ett oproportionellt stort ansvar för migrationen till Europa.  Samtidigt har mottagandet och återvändandet fungerat allt för dåligt. De besked som nu ges är i linje med den uppfattning som vi återkommande har haft från Socialdemokraterna i Katrineholm. Inriktningen på ordning och reda är klassiskt socialdemokratisk.

Sverige har under det senaste decenniet tagit ett mycket större ansvar för europeisk flyktingpolitik än vad som varit rimligt. I Sverige har dessutom ofta ett mindre antal kommuner och bostadsområden fått sköta det som borde varit ett brett nationellt ansvar. Att Socialdemokraterna nu vill sätta ett tak för det svenska mottagandet till vår andel av EUs mottagande är därför positivt. Det är också bra att vi är tydliga med att staten ska sköta mottagandet i ankomstcentra. Inte kommunerna genom EBO.

Grunden i en reglerad migrationspolitik är att den som får avslag på sin ansökan lämnar Sverige. Att inte kunna stanna i landet illegalt efter avslag för att efter några år söka igen är en viktig förändring. På samma sätt ska man inte ha möjligheter att byta mellan asyl- och arbetskraftsinvandring genom s.k. spårbyte. För oss är det också självklart att man inte ska kunna få kommunalt försörjningsstöd om man inte har rätt att vara i landet.

När andra länder gör mer och Sverige mindre ökar möjligheterna att klara integrationen av de som redan kommit till landet. Det ökar möjligheterna att klara etableringen med arbete, bostad och utbildning snabbare och bättre. Den samlade politiken som nämnts ovan står vi som Socialdemokrater i Katrineholm helt bakom.

Det här inlägget, som också är en debattartikel i Katrineholms-Kuriren, har jag skrivit tillsammans med Fredrik Olovsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Katrineholm.