Trygg och säker i Katrineholm!

Det ska vara tryggt och säkert att leva och verka i Katrineholms kommun. Att slippa utsättas för brott, att barn slipper vistas i farliga trafikmiljöer och att det finns en väg tillbaka när man hamnat i problem är exempel på insatser som då är viktiga.

Därför är vi kompromisslösa i kampen mot kriminalitet. Tillsammans med Polisen ska hela den kommunala organisationen arbeta mot brottslighet och narkotika. Vi har nolltolerans mot hot och våld. Alla brott som begås mot kommunen eller mot personer inom de kommunala verksamheterna ska polisanmälas. Vi ökar insatserna med kameraövervakning. Beredskap ska finnas för att anställa kommunala poliser om det ges laglig möjlighet, eller vakter, om det är nödvändigt. Den lokala ordningsstadgan ska fullt ut använda lagens möjligheter att begränsa tiggeri. 

Belysning är centralt för trygghetskänslan och bidrar till en säkrare kommun. Vi ska öka takten i omställning av den gamla belysningen och komplettera i områden som upplevs som mörka och otrygga. 

Vi ska fortsätta att säkerställa trygga trafikmiljöer för oskyddade trafikanter, särskilt barn och på stråk till skolor, förskolor och fritidsaktiviteter. Olyckor i trafiken innebär enormt lidande för enskilda och medför stora kostnader för samhället. 

En viktig del i ett tryggt välfärdssamhälle är möjligheten att komma tillbaka när man hamnat snett eller drabbats av problem. Vi ser missbruksvård med öppet intag som Mercur och Vårnäs som viktiga insatser. För att lösa eller förebygga ekonomiska problem ska medborgarna erbjudas budget- och skuldrådgivning. Den som vill lämna kriminell verksamhet eller extremism ska kunna få stöd och hjälp att ta sig vidare till ett normalt liv via socialtjänst och samarbete med externa aktörer. 

Fler jobb, en bra skola, utbyggd äldreomsorg och tillgång till bra sjukvård bidrar sammantaget till en tryggare kommun för oss som lever och verkar i Katrineholm.