Starkt, tryggt och uthålligt

När vi nu har fattat beslut om 2021 års budget för Katrineholms kommun är det med en känsla av tillförsikt och framtidstro. Detta trots pandemin och den kraftiga konjunkturnedgången, och trots den på sikt ännu större utmaningen med en demografisk omställning som gör att kommunerna får fler barn och äldre att ta hand om i förhållande till antalet invånare i yrkesaktiv ålder.

Vi känner oss emellertid trygga med att vi även denna gång har tagit fram en stark och uthållig budget, såväl ur ett ekonomiskt som ur ett miljömässigt och socialt perspektiv. I grunden handlar det om att agera ansvarsfullt och långsiktigt och skapa stabila förutsättningar för verksamheterna.

Barn och äldre är tydligt prioriterade i budgeten. Skolan får ökade resurser samtidigt som krav ställs på omfördelning för att stärka måluppfyllelsen i grundskolan. Riktade satsningar görs även på trygghetsskapande åtgärder för barn och unga och på kompetensutveckling i förskolan. I januari är det dags för inflyttning på det nya äldreboendet Dufvegården. Satsningen på äldre fortsätter sedan med renovering av befintliga äldreboenden. Så snart som möjligt vill vi också få tillbaka glädjeämnen som har fått stå tillbaka i år, både i vardagen och i form av större evenemang som Festival för mogna och Katrineholmsveckan.

Socialnämnden kommer intensifiera arbetet med att minska kostnaderna. En del i detta är att växla över till ett annat arbetssätt när det gäller försörjningsstöd, med ökat aktivitets- och närvarokrav. Syftet är fler ska komma vidare till egen försörjning. Nämnden ges också i uppdrag att kartlägga och sätta stopp för felaktiga utbetalningar och välfärdsbedrägerier.

Tillväxt är viktigt för att öka sysselsättningen och finansiera välfärden. Vi kommer fortsätta arbeta aktivt med att stötta det lokala näringslivet och få hit nya företagsetableringar. En viktig tillväxtfaktor är fiberutbyggnaden, där målet har nåtts i hela kommunen. En annan avgörande faktor är bostadsbyggandet, där vi ser ett fortsatt högt tryck.

Med de utmaningar som kommunsektorn står inför är det nödvändigt att fortsätta prioritera och effektivisera. Det handlar både om att hålla i plånboken och att utmana invanda arbetssätt och tänka nytt. Då känns det bra att konstatera att Katrineholms kommun har stått pall väldigt bra under pandemin. Kommunens medarbetare har på ett fantastiskt sätt ställt upp och ställt om, för att hantera utmaningar som ingen hade kunnat föreställa sig. Det ger tillförsikt även inför kommande år!

Detta är en insändare till Katrineholms-Kuriren som jag skrivit tillsammans med kommunstyrelsens vice ordförande Christer Sundqvist (M)