Nu får det vara nog, fram med civilkuraget!

Den senaste tiden har vi i Katrineholms Kuriren läst om gamla människor som har blivit både rånade och utsatta för sexuellt våld i Katrineholm. Dessutom har en hel rad andra obehagliga situationer hänt i Nävertorp där jag bor. Det springer omkring några ynkryggar och ger sig på gamla och nästa gång vet man inte om det är barn. Jag vill nu uppmana alla att hålla ögonen extra öppna så vi får fast dom här och sätter dom bakom lås och bom.

Vi har också ungdomsgäng som drar omkring på stan och stjäl och förstör. Dessutom tvingas gymnasieskolan stänga av elever som missbrukar på skoltid och fritid. Det är bara en del av det jag lagt märke till den senaste tiden.

Nu är det dags att vi vuxna och även ungdomar tar fram civilkuraget och anmäler det vi vet om och lämnar tips om det vi ser och misstänker. Dessutom är det dags att en del föräldrar tar sitt ansvar och efterfrågar och bryr sig om vad som händer när ungdomarna inte finns i närheten. Vi har kanske en lång och varm sommar framför oss så detta får inte eskalera. Nu tycker jag att vi hjälper polisen och dessutom oss själva så vi får fast både kriminella vuxna och unga så de får sina straff och de som behöver får vård och behandling. Det är dags även för polisen att öka trycket men de bästa väktarna är vi allmänheten och att vi tar vårt ansvar. Vi har så mycket som är bra och positivt i Katrineholm och vi är verkligen på gång så vi får inte låta detta negativa ta för stor plats.

Nu frågar sig säkert några, varför skriver du det här Göran? Jo för efter 25 års arbete med missbrukare och kriminella vet jag att det sämsta man kan göra är att inte bry sig. För alldeles för många har det inte bara gått snett utan riktigt, riktigt illa i livet för att ingen brydde sig. En livboj för många är faktiskt att man åker fast. Samhället blir tryggare och en medmänniska får en möjlighet att rehabiliteras.

8 reaktion på “Nu får det vara nog, fram med civilkuraget!

 1. Jag kan bara hålla med dig, Göran. Jag kom hit till denna vackra pärla av en stad från Norge 1989 (det var på den tiden då Katrineholm, och resten av Sverige skrek efter arbetskraft) (bodde då på Halvergatan som på den tiden var ett relativt bra område) och kunde gå genom staden helt tryggt klockan två på natten. Det skulle jag inte ha vågat i dag..

  • Det kan du nog göra idag också, de allra flesta katrineholmarna är nog ute i goda avsikter. Men man kan givetvis stöta på några rötägg,så jag är övertygad att man idag måste tänka säkerhet. Det bär emot men samhället är förändrat. Däremot ska jag mitt på dagen inte behöva känna mig orolig att gå ut. De som ger sig på gamla mitt på dagen måste vi få fast. Enligt de flesta undersökningar är Katrineholm en trygg kommun. Och vi måste hjälpas åt för att det ska fortsätta vara så.

   • Bra skrivet Göran. Kan det hänga ihop med att Katrineholms Kommun bara har en utbildad fritidsledare anställd? Finns det någon kommunal fritidsgård kvar?

    • Vi har mycket kompetent personal på våra ”fritids” inom skolorganisationen. Vi har fritidsgård på Perrongen i Lokstallet, Triangelgården i Nävertorp och Rockan i Valla och på några fler ställen i kransorterna precis var kommer jag inte på nu. Vi har ju för övrigt ett fantastiskt föreningsliv med alla möjligheter att engagera sig om man vill.

 2. Tänk om föräldrarna hade råd att vara hemma med sina barn , då skulle det nog se anorlunda ut . Nu har vi delad vårdnad med dagis o fritis .

  • Jag är övertygad om att förskolan är bra för barnen. Det är nog inte där skon klämmer. För de allra flesta ungdomar är fantastiska och blir så småningom ganska kloka vuxna.

 3. Du syntes inte till på Brian Palmers föredrag om civilkurage Dala..

Kommentarer inaktiverade.