Ett pressmeddelande som värmer

Katrineholm bland de mest jämställda kommunerna

Foto: Hanna Maxstad

Foto: Hanna Maxstad

Hur jämställda är kommuner? Nu finns för första gången en samlad rapport för politisk representation, arbetsvillkor och service till kommuninvånarna. Katrineholm är på 26:e plats i Sverige som mest jämställda kommun.

Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) Öppna jämförelser jämställdhet släpptes häromdagen. I den går att läsa att Katrineholm är på 26:e plats i Sverige, som mest jämställda kommun. Med denna rapport får kommunerna en konkret möjlighet att se hur de ligger till i förhållande till varandra.

– Vi har systematiskt jobbat med jämställdhetsfrågor i drygt sex år. Därför är det glädjande att få ett kvitto på att vi gjort och prioriterat rätt saker i vår kommun.  Vi har gått från industristad, där män har varit den rådande normen till en modern kommun där jämställdhet är en viktig del i att kommunen utvecklas på det sätt som vi vill, säger Anna Johansson Milovanovic jämställdhetsstrateg i Katrineholms kommun.

– Flera års målinriktat arbete ger resultat. Effekterna av detta innebär att kvinnor och män, flickor och pojkar i Katrineholms kommun ska kunna ta del av kommunens service och resursfördelning på lika villkor. I grunden handlar det om demokrati. SKL: s rapport var mycket trevlig läsning, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Fakta

  • Öppna jämförelser Jämställdhet bygger i huvudsak på befintliga data i kommun- och landstingsdatabasen Kolada.
  • Rapporten omfattar två nyckeltal för politisk representation, fyra för arbetsvillkor och sammanlagt 17 för hälso- och sjukvård, utbildning, äldreomsorg, kultur och fritid, samt ekonomiskt bistånd.

 

2 reaktion på “Ett pressmeddelande som värmer

  1. Bara en undran: Vad är så bra med att gå ifrån att vara en industristad med massor med jobb till att vara en jämställd stad utan jobb? Föredrar en stad med jobb, och är då med ditt inlägg då en omöjlighet att vara båda en stad med jobb och samtidigt sikta mot jämställdhet?

    • Vi har idag inte så många lediga jobb i Katrineholm men vi har jättestora pensionsavgångar på gång och en stor utbyggnad av förskolor, skolor och äldreomsorg inom bara några år. Dessutom är företag och jobb på väg in i kommunen. Nu gäller bara att de arbetslösa genom AF och Viadidakt kan göras redo för jobben. Det krävs också givetvis att man själv vill anstränga sig tillräckligt för att få ett jobb. Företagens problem i Katrineholm är emellanåt att hitta rätt kompetens för ett ledigt jobb. Att dessutom vara en kommun som är jämställd är en självklarhet.

Kommentarer inaktiverade.