Fram med civilkuraget!

Säkerhet och trygghet står högt på dagordningen både i Katrineholms kommun och i resten av landet. I budgeten för 2018 har den politiska majoriteten i Katrineholm gett ett uppdrag till samtliga nämnder att inom ramen för sina uppdrag verka för ökad säkerhet och trygghet. Uppdraget har högsta prioritet. Det handlar om att öka säkerheten och tryggheten både för invånare i allmänhet, för alla som tar del av kommunens verksamheter och för kommunens medarbetare.

Mitt budskap är glasklart: samtliga ledande politiker, chefer och medarbetare i Katrineholms kommun måste ta till sig uppdraget och arbeta för ökad säkerhet och trygghet. Det innebär bland annat en skyldighet att agera mot alla former av våld, trakasserier, hot och mobbning. Att ta tag i varje situation, att aldrig se mellan fingrarna, att konsekvent tillämpa de regler som finns och att polisanmäla. Vi måste vara tydliga med att vi bryr oss, i alla lägen, och vi måste agera. Oavsett om det handlar om elever i skolan, anhöriga till personer i omsorgen, klienter på socialförvaltningen, besökare i badhus och bibliotek eller kommunanställda.

Våldshandlingar och trakasserier får aldrig relativiseras, bortförklaras eller förminskas. Då riskerar vi att gradvis förflytta gränsen för vilka handlingar som anses acceptabla. Här är vi som politiska företrädare mycket tydliga – vi accepterar ingen kriminalitet i vår kommun!

I budgeten för 2018 höjer vi också ambitionen när det gäller kommunens förebyggande arbete. Vi förstärker belysningen, röjer bort buskar och skapar tryggare parker och utemiljöer. Trygghetsvandringar genomförs för att få underlag för förbättringar. Kameraövervakningen utökas i samarbete med de kommunala bolagen och näringslivet. Vi har också avsatt medel i budgeten för att vid behov tillsätta trygghets/säkerhetsvakter. Omfattande åtgärder görs också för att skapa tryggare trafikmiljöer, en nog så viktig trygghets- och säkerhetsfråga. Tillsammans med föreningslivet arbetar vi också med att öka möjligheterna till en trygg och meningsfull fritid för alla barn och unga i Katrineholms kommun. Och vi stöttar gärna ännu fler bra och trygghetsskapande initiativ från enskilda och föreningar.

Kommunen har ett mycket bra samarbete med polisen, som efter sina resurser gör ett utmärkt jobb i Katrineholm. När nu kommunen flyttar fram positionerna i arbetet för ökad trygghet och säkerhet gör vi det tillsammans med polisen, men också med föreningslivet, näringslivet och enskilda invånare. Vi kan alla påverka samhällsutvecklingen genom olika insatser och vi kan göra ännu mer tillsammans. Det handlar även om civilkurage – att vi katrineholmare tillsammans står upp för att de regler, både skrivna och oskrivna, som vi har i samhället om hur man beter sig mot varandra ska följas.

Även om risken att utsättas för ett brott är liten enligt Katrineholmspolisen, är det ett allvarligt samhällsproblem att fler känner sig otrygga. Våld och trakasserier drabbar inte bara dem som utsätts, det påverkar också den allmänna upplevelsen av trygghet. Otrygghet riskerar att inskränka både våra handlingar och hur vi ser på våra medmänniskor. Arbetet för ökad säkerhet och trygghet är därför viktigt också för att värna ett öppet och tolerant samhällsklimat. Jag vill att Katrineholm ska fortsätta vara en trygg plats där människor möter varandra med tillit och respekt. Därför måste vi med alla krafter motverka en samhällsutveckling där otryggheten breder ut sig!