Tack för mig!

Jag fyller 71 år i november och kan se tillbaka på mer än femtio år av förvärvsarbete, politiska uppdrag inräknat. I trettio år har jag haft olika politiska uppdrag både på fritiden och på heltid, varav mer än hälften som kommunstyrelsens ordförande här i Katrineholm. Dessutom har jag vid sidan av jobbet varit föreningsaktiv både inom idrottsrörelsen, främst inom Katrineholms Sportklubb, och givetvis politiskt inom Socialdemokraterna.

Genom alla år har jag, såväl i yrkeslivet som inom idrotten och politiken, haft ledande uppdrag. I fyra val har jag varit socialdemokraternas förstanamn på kommunfullmäktigelistan, ett stort förtroende från partikamraterna. Vi har lyckats väldigt bra i kommunvalen (i senaste valet fick vi 46,3 procent av rösterna). Därmed har jag även fått förtroendet att vara kommunstyrelsens ordförande i drygt femton år, vilket är längre än någon annan varit det i Katrineholm. De första fem åren styrde vi i egen majoritet. De senaste tio åren har vi styrt tillsammans med Moderaterna, i en väldigt stark majoritet och med ett mycket gott samarbete.

När jag summerar de här åren kan jag konstatera att jag har styrt kommunen politiskt under en Göran Persson-regering, två Reinfeldt-regeringar och två Löfven-regeringar. Jag har lett kommunen genom såväl den högsta högkonjunkturen som den lägsta lågkonjunkturen, men också genom andra prövningar som flyktingkrisen 2015 och coronapandemin 2020.

När jag tillträdde sa jag att nu bygger vi det nya Katrineholm. Då fanns det inte mycket grund för det uttalandet överhuvudtaget, mer än en stark vilja. Nu kan jag se att det har vi verkligen gjort! Dessutom är mycket mer på gång av både företagsetableringar och bostadsbyggande. Det har varit ett gediget lagarbete som det har varit väldigt roligt och givande att få leda. Varje dag på Gröna Kulle (och en hel del kvällar) har varit en glädje. En glädje har också varit att på nära håll följa den oerhört professionella kommunala organisationens dagliga arbete.

Det har varit fantastiska år på många sätt. Något som jag särskilt har uppskattat är den fina kontakt jag har med vårt näringsliv. Ett näringsliv som bara blir starkare och starkare med en ökande branschbredd. En stor tillgång är också vårt förenings- och kulturliv som kittar ihop kommunen på ett fantastiskt sätt. Den gamla tunga industristaden Katrineholm blir nu mer och mer en modern och kaxig inflyttningskommun i Stockholms närhet, med en stabil och välskött ekonomi som säkrar välfärden.

Det blir naturligtvis aldrig färdigt, men nu har jag dragit mitt strå till stacken och lämnar med varm hand över till andra att bygga vidare. Mina föräldrar och deras föräldrar bodde och verkade i Katrineholm, jag och min fru finns här och även våra barn och barnbarn. Så min känsla för Katrineholm och vår gemensamma välfärd är urstark.

Jag är glad och stolt över att Katrineholms Arbetarekommuns styrelse önskar att jag fortsätter över valet 2022 och en bit in på nästa mandatperiod. Trots det, och med ovanstående som en kort bakgrund, meddelar jag efter moget övervägande följande. Att jag den sista juni 2021 lämnar mina politiska uppdrag i Katrineholms kommun.

Göran Dahlström(S)
Kommunstyrelsens ordförande, snart farfar och morfar på heltid