Katrineholm bland de mest jämställda kommunerna
Foto: Hanna Maxstad
Hur jämställda är kommuner? Nu finns för första gången en samlad rapport för politisk representation, arbetsvillkor och service till kommuninvånarna. Katrineholm är på 26:e plats i Sverige som mest jämställda kommun.
Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) Öppna jämförelser jämställdhet släpptes häromdagen. I den går att läsa att Katrineholm är på 26:e plats i Sverige, som mest jämställda kommun. Med denna rapport får kommunerna en konkret möjlighet att se hur de ligger till i förhållande till varandra.
– Vi har systematiskt jobbat med jämställdhetsfrågor i drygt sex år. Därför är det glädjande att få ett kvitto på att vi gjort och prioriterat rätt saker i vår kommun. Vi har gått från industristad, där män har varit den rådande normen till en modern kommun där jämställdhet är en viktig del i att kommunen utvecklas på det sätt som vi vill, säger Anna Johansson Milovanovic jämställdhetsstrateg i Katrineholms kommun.
– Flera års målinriktat arbete ger resultat. Effekterna av detta innebär att kvinnor och män, flickor och pojkar i Katrineholms kommun ska kunna ta del av kommunens service och resursfördelning på lika villkor. I grunden handlar det om demokrati. SKL: s rapport var mycket trevlig läsning, säger Göran Dahlström (S) kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
Fakta
- Öppna jämförelser Jämställdhet bygger i huvudsak på befintliga data i kommun- och landstingsdatabasen Kolada.
- Rapporten omfattar två nyckeltal för politisk representation, fyra för arbetsvillkor och sammanlagt 17 för hälso- och sjukvård, utbildning, äldreomsorg, kultur och fritid, samt ekonomiskt bistånd.