Innovation in Politicis Awards

Göran Dahlström nominerad till Innovation in Politics Awards

Göran Dahlström är nominerad till den europeiska utmärkelsen Innovation in Politics Awards. Nomineringen av Göran Dahlström avser Katrineholms kommuns utbildningsinsats i HBTQ, HBTQ-certifiering.

Utbildningssatsningen är unik i Sverige – ingen annan kommun i landet har gjort en så stor satsning i att utbilda alla sina anställda inom området.

” Innovation in Politics Awards är en europeisk utmärkelse vars syfte är att stärka tron på demokrati genom att belysa politik som faktiskt gör skillnad och stärker människors rättigheter. Det tycker vi att Göran Dahlströms politiska arbete i Katrineholm har gjort.”

Katrineholm – the first LGBTQ-certified Municipality in Sweden

In 2015, the Education administration of Katrineholm examined the situation of LGBTQ-people living in the municipality. This research resulted in the conclusion that there was an urgent need to develop knowledge and methods related to LGBTQ-issues. Hence, the politicians of Katrineholm decided to implement an extensive educational programme for the municipalities employees – especially those working directly with children and youth.

The project lasted for three years (2015–2017) and involved 3000 employees, with the objective of securing a good and professional work environment, and high quality of all municipal activities – for all Katrineholm’s citizens. The project was so successful that the municipality has become the first in Sweden to offert their employees a high quality education in LQBT-issues.

Innovation in Politics Awards  är ett samarbete mellan tankesmedjan Arena Idé och Innovation in Politics Institute i Österrike. Syftet med projektet är att motverka politikerförakt och misstro till politiska partier genom att lyfta politiker som driver frågor som stärker människors inflytande och rättigheter.

Förutom kärnkriteriet innovation, behöver de nominerade projekten uppfylla tre kriterier: deltagande, förtroendeskapande och hållbarhet.

Mer information
Lisa Pelling
Utredningschef
lisa.pelling@arenagruppen.se
08-522 574 56

Trygg och säker i Katrineholm!

Det ska vara tryggt och säkert att leva och verka i Katrineholms kommun. Att slippa utsättas för brott, att barn slipper vistas i farliga trafikmiljöer och att det finns en väg tillbaka när man hamnat i problem är exempel på insatser som då är viktiga.

Därför är vi kompromisslösa i kampen mot kriminalitet. Tillsammans med Polisen ska hela den kommunala organisationen arbeta mot brottslighet och narkotika. Vi har nolltolerans mot hot och våld. Alla brott som begås mot kommunen eller mot personer inom de kommunala verksamheterna ska polisanmälas. Vi ökar insatserna med kameraövervakning. Beredskap ska finnas för att anställa kommunala poliser om det ges laglig möjlighet, eller vakter, om det är nödvändigt. Den lokala ordningsstadgan ska fullt ut använda lagens möjligheter att begränsa tiggeri. 

Belysning är centralt för trygghetskänslan och bidrar till en säkrare kommun. Vi ska öka takten i omställning av den gamla belysningen och komplettera i områden som upplevs som mörka och otrygga. 

Vi ska fortsätta att säkerställa trygga trafikmiljöer för oskyddade trafikanter, särskilt barn och på stråk till skolor, förskolor och fritidsaktiviteter. Olyckor i trafiken innebär enormt lidande för enskilda och medför stora kostnader för samhället. 

En viktig del i ett tryggt välfärdssamhälle är möjligheten att komma tillbaka när man hamnat snett eller drabbats av problem. Vi ser missbruksvård med öppet intag som Mercur och Vårnäs som viktiga insatser. För att lösa eller förebygga ekonomiska problem ska medborgarna erbjudas budget- och skuldrådgivning. Den som vill lämna kriminell verksamhet eller extremism ska kunna få stöd och hjälp att ta sig vidare till ett normalt liv via socialtjänst och samarbete med externa aktörer. 

Fler jobb, en bra skola, utbyggd äldreomsorg och tillgång till bra sjukvård bidrar sammantaget till en tryggare kommun för oss som lever och verkar i Katrineholm. 

Att driva en kommun är inte någon lek

Det har nog inte undgått någon att Katrineholm har utvecklats starkt under de senaste åren. Stora företag har etablerat sig här, näringslivet har växt och arbetsmarknaden breddats. Bostadsbyggandet har tagit rejäl fart. Arbetslösheten, inte minst bland unga, har minskat. Vi har lagt stora resurser på vår gemensamma välfärd. Skolresultaten har vänt åt rätt håll. Bygget av en ny brandstation har påbörjats. En lång rad nya förskolor har tillskapats. Kullbergska sjukhuset har säkrats och stärkts.

Utveckling sker inte av en slump. Man måste förstås ha idéerna men det räcker inte. Det krävs också att man har kraften, nätverken och förmågan att få saker att hända. Att driva en kommun är inte någon lek. Det är inte enkelt. Det kräver hårt jobb. Med ansvar för ett par miljarder kronor, tusentals anställda och viktiga verksamheter är det väl värt att fundera på vem och vilka som är bäst lämpade att klara uppgiften.

Vi vill framåt. Under de kommande åren står Sverige i en unik situation. Aldrig tidigare har andelen äldre i samhället varit så hög. Det kombineras dessutom med att vi samtidigt har väldigt många barn och ungdomar i vår befolkning. Det innebär att kraven på äldreomsorg, sjukvård, förskola och skola är unikt stora. Därför är det väldigt viktigt att möta dessa behov. För oss går det före skattesänkningar.

Det innebär att vi under nästa mandatperiod vill fortsätta bygga ut och förstärka äldreomsorg, skola och sjukvård. Samtidigt som vi skapar fler nya jobb i ett växande näringsliv.

Vi ska bygga och öppna ett nytt äldreboende med nära 100 platser och bygga ett nytt trygghetsboende i centrum för äldre.

Vi ska bygga två nya skolor som behöver lärare och annan personal som kan hjälpa barn och ungdomar att utvecklas.

På Kullbergska sjukhuset investerar landstinget och nu ska det omsättas i en starkare vård. Dialys ska starta och ambulanssjukvården ska byggas ut för att korta tiderna för akuta insatser i Katrineholms kommun.

Vi är kompromisslösa i kampen mot kriminalitet. Vi jobbar tillsammans med Polisen mot brottsligheten och vi vill se fler övervakningskameror för ökad trygghet.

Ska vi hitta och attrahera alla de människor som ska arbeta i Katrineholm måste vi dessutom fortsätta med att utbilda människor, stärka pendlingsmöjligheterna och förstärka vår attraktionskraft som boendeort. Därför ska vi även fortsätta bygga bostäder och investera i vårt kultur- och idrottsliv. Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Katrineholm.

Fler företag och fler jobb i Katrineholm!

Näringslivet i Katrineholm växer. Företag och andra arbetsgivare både expanderar och etablerar sig i vår kommun. Arbetslösheten minskar, inte minst bland ungdomar. Det är  viktigt. I Katrineholms kommun ska alla som kan jobba också ha ett arbete att gå till. Vi ska skapa bästa möjliga förutsättningar för alla i arbetsför ålder att arbeta eller studera för arbete.

Våra höga ambitioner innebär att företagen i Katrineholms kommun ska ges bästa möjliga förutsättningar att växa och anställa. Tillståndsgivning och annan myndighetsutövning ska vara snabb och korrekt. Servicenivån i kontakter med kommunen ska vara hög oavsett vem det är som vänder sig till den kommunala organisationen. Kommunen ska fortsätta arbetet med att erbjuda en bra digital infrastruktur. Katrineholm ska vara en modern och attraktiv kommun att bo och verka i. Målet för bredbandsutbyggnaden i kommunen är att alla ska ha möjlighet till fiberanslutning före 2020.

Rekrytering av personal med rätt kompetens är en nyckelfråga på en expansiv arbetsmarknad. Företag och andra arbetsgivare ska ges stöd med utveckling av kompetens på såväl gymnasial nivå som yrkeshögskola och högskolenivå. Här bör kommunen framöver tillhandahålla en kvalificerad kunskapsmäklare som kan ge råd och stöd till såväl den egna organisationen som andra arbetsgivare. På framtidens arbetsmarknad behöver fler ha haft möjlighet att studera på yrkeshögskola, högskola och universitet. Det måste vara möjligt att genom hela livet bilda och utbilda sig, studera vidare och byta karriär. Vi ska konkurrera med kunskap, kompetens och snabb omställning på arbetsmarknaden – inte med låga löner. Arbetet ska därför intensifieras med att höja utbildningsnivån i kommunen. Campus Viadidakt ska göra det möjligt för fler att läsa universitets- och högskoleutbildningar på hemmaplan. Kommunen ska genomföra utvecklingsinsatser på nu aktuella och kommande bristyrken till exempel inom vård och omsorg, barn och fritid, bygg och anläggning, industri och på livsmedelsområdet. Organisationen måste vara snabb att ställa om till nya branscher i takt med förändringar på arbetsmarknaden.

Fler företag ska etablera sig i Katrineholm. Kommunen ska köpa in strategisk mark för etablering och bostäder samt samverka med andra markägare för nyetableringar. Kommunen ska vara aktiv i Stockholm Business Alliance och andra nätverk som kan gynna möjligheterna till nyetableringar. Katrineholms Logistikcentrum har och kommer att bidra till fler företag och arbetstillfällen. Även handeln, både i city och på Lövåsområdet, ska öka. Strålsäkerhetsmyndighetens flytt till Katrineholm bidrar också till fler arbetstillfällen. Vi eftersträvar fler statliga jobb som kan bredda vår arbetsmarknad. Besöksnäringen med upplevelser, restauranger och övernattningar ska ha goda möjligheter att utvecklas.

Att skapa kommunala förutsättningar för jobb och företagande kräver långsiktighet och tålamod. Logistikcentrum och Amazons etablering är två bra exempel på det. Såväl näringslivet som övriga medborgare kan räkna med att ett handslag med en socialdemokratiskt ledd kommun gäller och håller. Vi kommer alltid att välja Katrineholms fortsatta utveckling och fler jobb före populistisk och kortsiktig politik.