Putins OS kostar blod, svett och tårar

Russian Prime Minister Putin speaks during meeting with Czech Republic's Prime Minister Topolanek outside Moscow

Nu får det vara nog!

Mina tankar går till de arbetare och deras familjer som i nästan ett års tid jobbat med OS anläggningarna i Sotji under slavkontrakt. De vänder hem till sina familjer lika fattiga som när de åkte och med lite tur, utan fysiska skador. En del kommer hem torterade, fattiga med fysiska och själsliga skador för livet. Enligt Uppdrag Granskning handlar det om nästan 40.000 gästarbetare som riskerar eller riskerat denna behandling.

Detta projekt borde skapa fler arbetstillfällen för fler människor istället för tvärtom. För att hålla ner kostnaderna förslavas 40.000 gästarbetare. Ändå kostar denna tre veckor långa ”Putin reklam på bästa sändningstid” över 300 miljarder kronor.

För att skapa tidernas största idrottsevenemang gör Ryssland vad som helst. De tillåter tortyr av arbetare. De betalar inte ut löner till arbetarna. De diskriminerar människor på grund av deras kön, ras, religion och politiska åsikter. De stiftar snabbt nya lagar som begränsar mötesfrihet, yttrandefrihet och pressfrihet. Kan ingen ringa polisen? Förresten, vem äger polisen?

Hur fick Putin jobbet? Var han verkligen den mest lämpade för att arrangera vinter-OS 2014?

Låt inte i fortsättningen Olympiska spelen hamna hos kriminella statsskick. Låt OS få tillbaka sin värdighet genom att inte ständigt överskuggas av politiska maktspel. Låt våra idrottsmän och kvinnor göra upp där deras prestationer står i centrum. Inget annat.

Nu blir det andra bullar i Katrineholm

Bild14Katrineholms kommun kommer i bokslutet för 2013 redovisa ett positivt resultat för nionde året i rad. Kommunen har under 2013 också kunnat lösa in alla sina lån och är i dag en av ett fåtal helt skuldfria kommuner. En stabil ekonomi är en förutsättning för att kunna göra satsningar som utvecklar välfärden. I vår övergripande plan med budget för 2014-2016 har vi fokus på skola, mat och jobb.

Nio nya förskoleavdelningar kommer byggas på tre år, varav fem redan under våren 2014. Grundskolan ges ökade resurser både för att möta den väntade elevökningen och för att öka måluppfyllelsen.

Mat är viktigt, särskilt för barn och äldre. Det finns i dag ett stort intresse för mat; vad den innehåller, hur den tillagas, serveras och var den kommer ifrån. Därför gör vi en satsning på maten i de kommunala verksamheterna under 2014. Vi ökar andelen ekologiska och närproducerade livsmedel, minskar matsvinnet och kommer laga mer mat från grunden, bland annat baka vårt eget bröd.

Arbetslösheten är fortfarande hög och särskilt drabbade är ungdomarna. En kraftfull jobbsatsning görs därför under 2014. Projektet är en fortsättning och en utveckling av projekt Arbetslinjen som pågått sedan januari 2012 och som gett många katrineholmare chansen att få in en fot på arbetsmarknaden och bli självförsörjande.

För att Katrineholm ska vara en attraktiv plats att leva, verka och bo på måste vi också fortsätta arbetet med att skapa goda förutsättningar för ett lokalt näringsliv i utveckling och för nya etableringar. Det är också viktigt att vi kan erbjuda attraktiva boenden för livets olika faser. Bostadsbyggande pågår i centrala Katrineholm och under 2014 räknar vi med att sätta igång ytterligare projekt.

Genom att Katrineholm växer förbättras kommunens ekonomi och vi gör därför ett tillägg till den befintliga budgeten för 2014 och tillför mer resurser till omsorgen av våra äldre och funktionsnedsatta.

Katrineholm lyfter-del 1

Hur gick det 2013?

KatrineholmareVår vision för Katrineholm är Läge för Liv & Lust. Visionen är långsiktig (den är satt fram till 2025) men den är i högsta grad också levande i det arbete som pågår i kommunen här och nu. Visionen har varit en ledstjärna i det förslag till ny översiktsplan för staden Katrineholm som togs fram under våren.

Under 2013 har vi börjat se effekterna av satsningarna på Katrineholms logistikcentrum som är en del i att ta tillvara och vidareutveckla Katrineholms geografiskt goda läge. Katrineholm har blivit ett regionalt handelscentrum och utvecklingen på Lövåsens handelsområde är enastående. Vi fortsätter också att utveckla handeln i centrum. Det här är mycket positivt för kommunen eftersom det leder till fler jobb. Dessutom har vi fattat beslut om Stortorgets framtida utformning.

Allt fler väljer att bli katrineholmare – vi har haft en stark befolkningstillväxt under 2013.

Den omfattande ombyggnationen av Lövåsgårdens äldreboende har färdigställts för att ge våra allra äldsta invånare bra möjligheter till ett gott liv.

Vi har byggt ut förskolan och satsat på att förbättra utemiljöerna kring förskolor och skolor med ny lekutrustning. Vårt nya kulturhus för ungdomar i de gamla lokstallarna har blivit en fantastisk mötesplats.

Sportcentrum, som drar mängder av besökare från hela landet, har fortsatt att utvecklas.

Sommaren var fylld av många evenemang och aktiviteter.

Kungaparets besök i början av september blev en folkfest som många kommer minnas.

Sammantaget tycker jag att vi levde upp till visionen om Läge för Liv & Lust under 2013, även om vi så klart också har många och viktiga utmaningar att jobba vidare med i kommunen under 2014.

Vinter-OS i Stockholm 2022!?

 

Stefan Lindeberg & Göran Dahlström

Stefan och jag hemma hos Lindebergs

Jag har tidigare inte varit speciellt insatt eller entusiastisk till att Sverige skulle ansöka om Vinter-OS i Stockholm/Åre 2022. Men efter att ha träffat och under några timmar pratat med min kusin och idrottskändis Stefan Lindeberg som är ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) så kändes det helt plötsligt realistiskt .

Jag träffade Stefan för någon månad sen i Nyköping där han bor. Stefan är uppvuxen i Katrineholm. Han blev en mycket duktig kanotist och senare förbundskapten för det svenska kanotlandslaget. Stefan är gift med min bänkkamrat från skolan, Marianne Ahl.

Jag hoppas Stefan med sin professionalitet,entusiasm och erfarenhet för idrottens skull lyckas övertyga både sponsorer och regering om att detta är helt genomförbart utan för stora ekonomiska risktaganden. Man måste natuligtvis ställa sig frågan vad betyder det för Sverige, Stockholm, Åre och alla kommuner runt om? Hur många jobb skapas? Vad gör det för bilden av Sverige? Kan vi göra detta samtidigt som vi måste bygga massor av bostäder? Äldreomsorgen ska också fram till dess byggas ut stort. Och många andra delar i samhället måste samtidigt fungera och kräver sina investeringar.

Om allt detta kan matchas tror jag att vi har skaffat oss ett gemensamt projekt som gynnar hela Sverige och gör oss stolta. Vinter-OS i Stockholm och Åre 2022 och givetvis Paralympics, visst kittlar tanken även om både Stefan och jag då är 72 år om vi får leva och ha hälsan.

Vi har inte heller haft OS i Sverige sedan 1912 då min mamma Anna-Lisa, alltså Stefans faster föddes. Så visst vore det på tiden?

Om du vill läsa mer om Vinter-OS i Stockholm 2022 kan du klicka här